De geschiedenis

Het Duits Lijntje

Het Duits Lijntje was een unieke treinverbinding tussen Oost en West. De spoorlijn werd in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). Het zorgde voor een rechtstreekse verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland.

Het lijntje loopt van Boxtel tot Wesel via 10 Nederlandse en 7 Duitse haltes.

Interrailen met koningen, keizers en tsaren

Duits LijntjeTussen 1888 en 1914 reisden vooral leden van de koningshuizen van Engeland, Wales en Pruisen en de Tsarenfamilie uit Rusland via het Duits Lijntje om bij elkaar op de koffie te gaan. De keizer van Duitsland had zelfs een privétrein. Soms reisde de adel – in vermomming – met de gewone mensen mee.

Duits lijntje in oorlog

In de Eerste Wereldoorlog diende het Duits Lijntje als verbinding voor werknemers binnen Nederland en kwamen ook veel vluchtelingen op die manier Nederland binnen. In de Tweede Wereldoorlog is het Duits Lijntje voor de Duitsers van dienst geweest en aan het eind van de oorlog werd het door de geallieerden gebruikt om Duitsland binnen te vallen.

pelgrimsDuits lijntje en pelgrims

Vlakbij één van de haltes in Duitsland ligt de bedevaartplaats Kevelaer. Daar gingen veel Nederlandse pelgrims heen. Andersom bezochten veel Duitse pelgrims de processies in Boxmeer en Handel.

Wat is een wachtpost?

Wachtpost 29, VolkelOp zijn wachtpost bewaakte en beveiligde de spoorwachter de spoorweg. Hij bediende de spoorbomen, sein, wissels en bruggen.

Langs het Duits Lijntje stonden ooit 53 wachtposten, waarvan er nu nog 8 bestaan. Deze zijn inmiddels bijna allemaal omgebouwd tot woonhuis, maar Wachtpost 29 is de enige met een B&B!

De paden op, de lanen in

De verlaten spoorlijn van Boxtel naar Wesel is nu een feest aan wandel- en fietsroutes. Historische bospaden, geheimzinnige moerassen, bloeiende heide en spannende boombruggetjes. Met onderweg natuurlijk fijne plekken voor een kop koffie en een taartje.

Het Duits Lijntje loopt door Nationaal landschap Het Groene Woud, natuurgebied De Maashorst en Land van Cuijk.

Kijk voor meer informatie op www.duitslijntje.eu of loop even naar onze achterburen: Bezoekerscentrum De Steltenberg. Piet en Carla Jacobs hebben een schat aan informatie en verhalen.